Mandeltræ

Synonyms: Sød mandel
Scientific Name: Prunus dulcis (Mill.)
Family: Rosaceae (Rosenfamilien)

Mandeltræ

Beskrivelse

Det er mange forskellige ting man kommer i tanke om når man tænker på mandler: sne og stearinlys, marcipan og makroner, eksempelvis. Eller måske nøddesnacks med rosiner og müsli til morgenmad. Men uanset i hvilken sammenhæng, det billede vi har på nethinden er den spiselige mandelkerne. Men hvad ved vi om planten bag? Den første overraskelse: Det op til 8 meter høje, nøgne, frostfølsomme træ med den grå bark, tilhører rosenfamilien, den er således også i tæt familie med kirsebær, fersken, abrikos, og selvfølgeligt rosen. Vi kan se dette slægtskab når vi kigger på de pink blomster med de gule støvdragere, de blomstrer så tidligt som i januar i middelhavslandene. Det andet nye perspektiv: Mandelkernen som vi spiser, er faktisk frøet som er inde i en hård skal, nærmest en sten. Den robuste sten er inde i en tør, grøn, bitter og uspiselig frugt. Mandelkernen svarer til kernen inde i en ferskensten. I øvrigt bruger man også ferskenkerner til at lave en efterligning af marcipan, såkaldt persipan.

Oprindelse

Subtropisk Kina og Lilleasien

Indeholder

54% fed olie med oliesyre, linolsyre og palmitinsyre, protein, enzymer.

Anvendelse

Indeholdende 18% protein, 16% kulhydrater og 54% fedt, samt mange mineraler og vitaminer, især fra B-gruppen, er mandler et helt måltid i sig selv og smager godt som de er eller som smørepålæg. I gamle dage gav man børnene mandler mod hoste. Mandelolien der bliver presset ud af frøet, er en mild olie til hudpleje og har gode fugtgivende egenskaber. Mandelmel, det overskydende efter at olien er presset ud, er et mildt renseprodukt til huden.

Der er to andre arter ud over den søde mandel: bitter mandel og krakmandel. Den sidstnævnte er også spiselig ligesom den søde mandel, hvorimod den bitre mandel indeholder det giftige glycosid amygdalin som i tarmene bliver omdannet til cyanid. Bitter mandelolie, hvor amygdalin er blevet kemisk fjernet, giver en aromatisk smag og en dejlig duft, det bliver brugt af konditorer og kosmetikproducenter.

Dioscurides var af den overbevisning at bitter mandel kunne helbrede praktisk talt alle sygdomme: brugt eksternt ville det fjerne “solpletter i ansigtet”, fremme menstruation, lindre hovedpine og hele sår, brugt internt, ville det lindre smerte, virke vanddrivende, afhjælpe maveproblemer, virke søvnfremmende, hjælpe ved hoste, leverproblemer, luft i maven… Listen er uendelig..

Interessante fakta

Alle navne for mandlen i de europæiske sprog stammer fra det græske amygdale eller amygdalos. Ordets oprindelse er ikke længere kendt. Prefikset al- i de ibirske navne (fx spansk almendra) er importeret fra den arabiske al eller el der fandt vej til mange videnskabelige termer under den mauriske besættelse af den ibirske halvø. Slægtsnavnet har oprindelse i det græske proumon = blomme, mandlens slægtning. Den specifikke tilnavn dulcis= sød refererer til kernernes smag.

Mandler voksede allerede i stenalderen og dyrkningen af dem går tilbage til bronzealderen. Mandlen er formentlig den længst dyrkede frugt fra den gamle verden med en succes der fortsætter helt frem til i dag. I det 17 16 århundrede f.k. havde mandeltræet fundet vej fra oprindelsen i Asien via Persien til Lilleasien, Syrien og Egypten. I det 5. århundrede var den ydermere at finde i Grækenland og det romerske imperium. Karl den Store bidrog i høj grad til at udbrede mandeltræet og i dag kan vi slet ikke forestille os Middelhavslande uden mandeltræer. Her bliver det set som symbol på opvågnen og genfødsel fordi den blomstrer allerede i januar.
Det tidlige Grækenland er især kilden til de mange legender hvor mandeltræet også har en rolle. Ifølge nogle af disse legender, siges mandlen at stamme fra en dråbe blod fra den græske gudinde Kybele, gudernes moder, der oprindeligt var gudinde for bjergene og fertiliteten i Lilleasien. I andre forklaringer siges mandeltræet at være udviklet fra den mandlige halvdel af en hermafrodit som Zeus havde skabt.

Der er også et mandeltræs-sagn fra Marokko. I dette sagn havde den smukke prinsesse Hatim så godt et hjerte, at hun tog penge fra sin faders pengekiste og gav dem til de fattigste i landet. Kongen havde ingen forståelse for sin datters opførsel, beskyldte hende for tyveri og fik hende henrettet. Allah forstod Hatims opførsel og forvandlede hendes lig til et mandeltræ der gav det fattige folk mandler år efter år.

Bibelen indeholder også adskillige referencer til mandlen, ofte fordi den på grund af den tidlige blomstring er et tegn på opvågning. Den seksarmede lysestage fra det bibelske tabernakel, mødestedet hvor Gud mødte Moses og folket, er udformet på et mandeltræ. Senere, i kristendommen, er mandlen blevet symbolet på den ubesmittede undfangelse. ”Kristus blev undfanget i Maria som mandelkernen er dannet i en uberørt mandel.” (Konrad von Würzburg, 13. århundrede).
Mandlen er nok bedst kendt i form af marcipan, der oprindeligt kom fra orienten og var traditionelt lavet af mandler, sukker og rosenvand. Baghlaba er den persiske variant tilsat smagen af kardemomme og traditionelt spist under den fire uger lange fest hvor man fejrer nytår. I det 16. århundrede i Tyskland var produktionen af marcipan en farmaceutisk opgave, hvis “konfekt” kun blev tilberedt med sukker for at gøre den bitre medicin til en velsmagende godbid. Marcipan blev kendt som ”hjerte sukker”. Gradvis overtog den dejlige smag, nu uden tilsat medicinsk virkning, og mandel konfekten gik fra at være medicin til at være et slik.
I middelalderens kogekunst blev mandlerne ikke kun brugt i de søde retter: kød og fisk blev også tilberedt med mandler.
Mandeltræet afgiver en slags harpiks der kan indsamles i dråbeform. I det antikke Grækenland brændte man disse harpiksdråber som røgelse for at afværge sygdomme og onde ånder. Den fine duft desinficerer, renser og klarer.

Anvendt i kosmetik og remedier

De økologiske mandler der anvendes til Dr.Hauschka Kosmetik, køber WALA i Spanien og Italien. I Tyskland bliver de så forarbejdet på en traditionel oliemølle for at presse olien ud og lave det overskydende til mandelmel.
Den milde mandelolie har en god glideevne og bliver langsomt absorberet af huden. Olien er den plejende base i Dr.Hauschka After Sun Lotion, Concealer, Øjencreme, Kvædecreme, Flydende Dagcreme, Rensecreme, Ansigtsolie, Håndcreme, Læbepomade, Lipsticks, Rensemælk, Rosen Bodylotion, Body Wash Floral, Firming Mask, Sollotion SPF 15, Solcreme SPF 20, Solstift SPF 30, og Tonet Dagcreme.
I Dr.Hauschka Rensecreme er det mandelmel der binder snavspartikler og iøvrigt samtidig renser huden mildt.