Dr.Hauschka Med

Ekstremt tør hud

Når huden bliver tør og øm

Mange har oplevet perioder med ekstrem tør hud. Det øverste hudlag (epidermis) bliver ligesom sprukkent og er ikke i stand til at holde på tilstrækkelig megen fugtighed. Hvis man nu begynder at kradse, kommer man hurtigt ind i en ond cirkel af stadig mere kløe og endnu mere tørhed. Huden kan begynde at skælle, sprække og ligefrem blive øm.

Årsager

Der kan være forskellige årsager til tør hud. I nogle tilfælde er det et tegn på neurodermitis (kløende hudsygdom). Hvis den bryder voldsomt ud, lider patienten under en ekstrem kløe og væskende eksemer. Op til 20 procent af befolkningen i den vestlige verden lider af atopiske hudsygdomme, herunder neurodermitis.

At være disponeret for neurodermitis er arveligt. Kvantitativ og kvalitativ ændring af lipidsammensætningen samt en mutation af det beskyttende protein filaggrin kan til dels forklare defekten i hudbarrieren. Som følge af forandringerne kan huden ikke give kroppen den tilstrækkelige beskyttelse mod udtørring. Fænomenet kan måles ved hjælp af det såkaldte transepidermale vandtab. Men hvilke årsager der får den genetisk baserede hudsygdom til at bryde ud, har man indtil i dag ikke fundet nogen entydig forklaring på. Dog synes miljøbelastninger at spille en væsentlig rolle. I dagens samfund er vi udsat for et utal af kemisk-syntetiske stoffer, som organismen er nødt til at forholde sig til. Hertil kommer de mentale og emotionelle krav fra familien og jobbet. En ren bagatel kan få bægeret til at flyde over og bringe os ud af balance. Vi er hudløse og sårbare.

At hud og fornemmelse hænger tæt sammen viser sig allerede under fosterudviklingen. Både hud, nervesystem og sanseorganer har samme embryonale celleoprindelse, nemlig ektodermet.

Huden er bygget op tredelt: overhud (epidermis), læderhud (dermis) og underhud (subcutis). Overhuden (epidermis) består af flere cellelag (keratinocytter) som forhorner på hudens overflade (hornceller eller korneocytter). Et lag lipider og proteiner forbinder korneocytterne med hinanden så de danner en sikker barriere, der hindrer at kroppen taber for meget fugtighed. Ændrer lipidsammensætningen sig eller optræder der en defekt i filaggrin-proteinet – som er forbindelsesleddet mellem korneocytterne – opstår der huller i barrieren. Huden tørrer ud og den klør.

Et helhedssyn på hudpleje

Huden er ikke kun et spejl for sjælen, men også for kroppens indre processer. På hudens overflade ender talrige nerver som står i forbindelse med kroppens indre. Hvis et organ er svækket eller sygt, afspejler det sig i huden. Derfor er det vigtigt at anlægge et helhedssyn ved pleje af mennesker der lider af eksem. Ofte overflødiggør en helhedsterapi en behandling af huden med betændelseshæmmende lægemidler. I stedet bruges medicinske planter som har en terapeutisk effekt på huden. Frem for at undertrykke eksemtilstand, fremmer de heling.

Hudforskning i Freiburg: Lægeplanter hjælper huden
Planter glæder ikke kun øjet, de indeholder også en mangfoldighed af interessante stoffer som antioxidanter, betændelseshæmmende og antimikrobielle substanser som er gode for huden. Kompetencecentret skintegral® er oprettet på Freiburg Universitets dermatologiske afdeling med det formål at forske i de gavnlige og skadelige virkninger af planter og lys på huden. Sammen med andre støtter WALA Heilmittel GmbH og den almennyttige Dr.Hauschka Stiftung dette projekt. Yderligere oplysninger om skintegral® kan hentes på: www.uniklinik-freiburg.de/hautklinik/live/skintegral/english.html