The white Gold of the Algarve: Sea Salt

Kilde og yderligere information: www.marisol.biz

Det hvide guld fra Algarve: havsalt

Dr.Hauschka Med Sensitive Saltwater Toothpaste indeholder naturlig salt fra de store have. Det indeholder mere end 80 mineraler, for eksempel magnesium, potassium, calcium, iodin og selen og de sporelementer der findes i havvand er helt naturlige hvilket gør dem ideelle for kroppen at optage.

Source and further information: www.marisol.biz

Uraffineret salt – et rent naturprodukt

Efter høsten bliver salt sædvanligvis renset for at fjerne de urenheder der stammer fra saltsletternes bund, herefter bliver det tørret enten i en elektrisk ovn eller med en gasbrænder. Rensningen af den mættede saltopløsning fører til en rekrystallisations-proces og på grund af denne behandling går mange mineraler og sporelementer tabt. Et af de mere vigtige stoffer der findes i salt i meget små mængder er potassium eller sodium iodate, som mange konventionelle producenter tilsætter kunstigt.

MARISOL havsalt fra de traditionelle saltværker ved havet i det østlige Algarve, beliggende i Ria Formosa Natur Park. Efter udvindingen bliver det tørret i solen, lagt i bunker og herefter pakket. Således får man et naturligt saltindhold på fem til otte procent.

Den mikrobiologiske og kemiske renhed i det naturlige havsalt bliver overvåget af Certiplanet, en EU godkendt portugisisk fødevarekontrollør såvel som Natural Food Certifiers (NFC for kosher kontrol) med basis i New Jersey, USA og uafhængige laboratorier. Indholdet af tungmetaller, pesticider, nitrit og nitrat og sundhedsskadelige organismer ligger under den analytiske detektionsgrænser.

MARISOL havsalt er helt ubehandlet og indeholder ingen tilsætningsstoffer, blegemidler eller smagsstoffer. Producenterne benytter sig kun af solen, luften og havet.

Salthaverne i Tavira

Havsalt kommer fra Portugals østside Algarve. I Ria Formosa Natur Reservat, langs Taviras kyst, kan man stadig finde traditionelle saltværker hvor salt udvindes ved håndkraft efter regionens mangeårige tradition for saltudvinding, der i dag er underlagt en streng kvalitetskontrol.

Kvalitet i højsædet

Rent Atlanterhavsvand og omhyggelig manuel indsamling, med fordelen af den manglende industrielle behandling og det tørre, blæsende klima fra den Algarvske kyststrækning, er det der gør at man kan producere førsteklasses havsalt. Afhængig af vind og vejr i indsamlingssæsonen, kan produktionen variere, og endeligt kan lageret til tider være begrænset.

Med kvaliteten i højsædet bliver det naturlige, uforarbejdede salt indsamlet af de traditionelle saltarbejdere. Ved at betale fair priser til producenterne, er det Marisols mål at vedligeholde håndkrafttraditionerne og at etablere en bæredygtig saltproduktion. Certificeringen som Certiplanet og andre certificeringsmyndigheder foretager, garanterer en skånsom ”håndhøst” og sikrer at saltet overholder de kemiske sammensætninger. Marisol garanterer for kvalitet og smag.

Tradition og produktion

De kompakte lerbunde på saltbassinerne gør det nemt både at skabe og høste de krystalliserede overflader. Efter vinterpausen som bruges til vedligehold og reparationer af saltbassinerne, lukkes vandet igen ind for første gang mellem slutningen af april og midten af maj, afhængig af vejret.

Saltvandet kommer først ind i et bassin hvor det fordamper til en koncentration på ca. 180 g pr l. og bliver herefter ledt ind til et antal små selvstændige kar. Her vil opløsningen krystallisere sig ved ca 280 g pr. l. Det er meget vigtigt at vente til vejret er godt. Hvis en sen tordensky skulle passere de første fine saltkrystal overflader og de tunge dråber falder på bunden af bassinet og blandes med saltranden, er saltet kun egnet til vask og kunstig tørring.

Det areal der er påkrævet for at kunne lave salt på traditionel vis er enormt. Kun en syvendedel af det totale areal bliver brugt til selve krystalliseringen, resten bliver brugt i koncentreringsbassinerne samt vandpåfyldning og dræning af kanalerne.

Medicin og hudpleje: Havsalt på huden

Om det er et spørgsmål om overbevisning eller bare et modeflip: brugen af saltvand i thalassoterapi og hudplejeprodukter skyldes i høj grad den ophelende effekt som saltvand har på den menneskelige organisme. Selv de tidlige grækere og Romerne var klar over den terapeutiske virkning: Hippocrates lærte sine elever at behandle forskellige hudlidelser, rheumatisme og sciatica ved at bruge kompres og kolde og varme bade med havvand.

Denne for længst glemte viden er nu blevet genopfrisket af den moderne thalassoterapi. I varme bade optages mineraler og sporelementer af huden, ved inhalationsterapi af saltvandsdampe, har de en stimulerende og regenererende virkning. Mennesker med atopisk eksem der besøger Ria Formosa beretter om synlige forbedringer af deres symptomer som resultat af deres ophold ved vandet.