Sheabutter aus Burkina Faso

Sheasmør fra Burkina Faso

I 2001 begyndte WALA Heilmittel GmbH at støtte et sheasmør projekt i Burkina Faso. I dette projekt er der tilknyttet kvinder fra adskillige landsbyer til et beskyttet, certificeret økologisk område, hvor der samles shea (beurre de karité) nødder til at producere råt sheasmør på traditionel vis. For mange familier er salget af sheasmøret en vigtig indtægtskilde. WALA hjælper med at bevare disse små samfund ved at købe sheasmør fra disse landsbyer til en pris over markedsprisen og med langtidsgaranteret aftale om køb. Gennem disse projekter modtager landsbyerne finansiel støtte, rådgivning og organisatorisk assistance til at blive økologisk certificeret. I august 2004 blev der inspiceret til økologisk certificering for anden gang, hvilket betyder at projektet har nået endnu en milepæl.

Landet med det stolte folk

Burkina Faso. Hvor finder vi det på kortet? Nåh, der er det! I Vestafrika, ved siden af Elfenbenskysten og Ghana. Det lyder meget eksotisk og farverigt, det får os til at tænke på spænding og eventyr. Landet blevet tidligere kaldt Øvre Volta efter de tre hovedfloder, Røde Volta, Sorte Volta og Hvide Volta. Det nuværende navn Burkina Faso betyder ”Landet med de ubestikkelige”. Placeret på et plateau er landet karakteriseret ved fugtig savanne, kratskov og semi-ørken. I de senere år har dette i forvejen fattige land, der er afhængig af landbruget, været hårdt ramt af tørke. Menneskene her på kanten af Sahel zonen kan kun overleve ved at dyrke planter der har tilpasset sig tørkeperioderne, som eksempelvis sheatræet.

Savannens hellige træ: Shea træet

Det er ikke så højt som standarden er i hjemlandet, det krogede sheatræ vokser til en højde på mellem 10 og 15 meter og er en del af den naturlige vegetation i et ca. 300 km bredt bælte spændende fra Mali gennem Burkina Faso til Ghana, Togo og Benin. Dette ”sheabælte” er det eneste sted i verden dette træ kan trives . Træet med saft som er mælkeagtig og med læderagtige blade, blomstrer ikke før end det er 20 år, og det giver det maksimale udbytte ved 30-årsalderen, herefter er det fuldt produktivt i over 100 år. De blommeformede frugter der bliver grønne når de er modne, er op til 4 cm i diameter. Det bløde grønne skræl er en populær spise. Med et fedtindhold på op til 50% er kernerne (nødderne) en eftertragtet og traditionel kilde til fedt til hudpleje og madlavning i Burkina Faso. På grund af den meget vigtige status, bliver sheatræet af de indfødte anset for at være helligt, og det er ikke tilladt at fælde sheatræet.

Kvindernes guld: Sheasmør

Sheasmør er kvindernes hverv. Når det er tid til at lave sheasmør (også kendt som karité), samles kvinderne et centralt sted i landbyen, der er specielt indrettet til dette formål. De høstede nødder bliver tørret og afskallet, varmet i lerovne og herefter knust i mortere. Den heraf opståede masse bliver blandet med vand og herefter pisket i ca. 45 minutter. Smørret skiller og kan nu skimmes af (processen er sammenlignelig med når man kærner mælk til smør) Produktet er en lidt krydret lugtende, hvid-gullig masse, det uraffinerede sheasmør. Det færdige smør bliver lagt i en lagerbygning kun brugt til dette formål, indtil det sendes af sted. Sheasmør har fans over hele verden.

Sheasmør til Dr.Hauschka Kosmetik produkter

Den første kontakt mellem Burkina Faso og WALA Heilmittel GmbH opstod i 2001. Freelance projektrådgiveren Hermann Schopferer henvendte sig til producenten af det naturlige Dr.Hauschka kosmetik produkter og foreslog et samarbejde.

Idéen var: sheasmør af høj kvalitet produceret efter traditionelle metoder til hudplejeprodukter af høj kvalitet. WALA var meget interesserede og enige i den idé. Hermann Schopferer har allerede organiseret og tilset adskillige selvhjælps projekter i Afrika, især i Burkina Faso. Han kender landet og folket, og til sheasmør projektet valgte han det mere regnfulde, moderate sydvestlige del af Burkina Faso, et område med mange sheatræer, ca. 400 km fra hovedstaden Ouagadougou.

Grønne buske og gult ler

Mennesker der bliver stresset af at skulle holde trit med det moderne liv, kan i det mindste finde fred i landsbyerne i Diarabakkoko, regionen hvor projektet er i Burkina Faso. Ingen elektricitet, ingen telefoner, ingen trafik invaderer det stille og fredelige. Folket her lever af hvad de selv kan dyrke og fremstille. Hirse er en fast bestanddel i deres uvarierede menu, kød får de kun sjældent. For at tjene penge går kvinder og mænd – til fods – til markedet 15 kilometer væk hvor de sælger dele af det de har produceret eller mad de selv har lavet.

Får mere ud af sheanødderne

At høste sheanødder er en traditionel aktivitet i landsbyerne i Burkina Faso. Udenlandske raffinaderier har udnyttet de olieholdige nødder gennem mange år, købt billigt i de små landsbyer. I sheanødde-projektet med WALA tjener landsbyerne mange flere penge på at sælge det smør de selv har fremstillet af nødderne. Prisen er syv gange højere end for nødderne.

Gør godt – og gør bedre

Omkring 350 kvinder fra de 3 landsbyer producerer nu sheasmør til WALA. Kvinderne har organiseret sig i et produktions-koorporativ, et rent kvinde fællesskab som er almindeligt og normalt i Afrika. Sheasmør har alle dage været kvindernes anliggende. Til dette projekt har de givet sig selv navnet 'IKEUFA' (faire bien et meilleur de Diarabakoko) der betyder noget lignende: Gør godt og bedre i Diarabakoko.

Alle stillinger i koorporativet, fra præsidenten over kassereren til sekretæren, bliver valgt af landsbykvinderne. "Kvinderne er traditionelt meget uafhængige”, siger Hermann Schopferer. De har altid haft deres egne områder og tjent deres egne penge som de også selv administrerer. De selvforsørgende Burkina Faso kvinder diskuterer emner i projektet ned i mindste detalje med Schopferer, for eksempel spørgsmål om hvordan de kan imødekomme WALAs høje standarder omkring kvalitet og hygiejne. Pengene som kvinderne tjener ved at sælge sheasmør gør dem i stand til at betale skolepengene, så de kan sende alle deres børn i skole i stedet for kun en eller to. Det giver dem også penge til en basishusholdning af mad ligesom nødvendig medicin.

Sheasmør fra Burkina Faso: nogle fakta

I den indledende fase i 2001 støttede WALA sheasmør projektet ved at finansiere rådgiveren Hermann Schopferer, der besøger landet adskillige gange om året, han sikrer de nødvendige kvalitetsstandarder og forbereder den årlige økologiske certifikation. I 2002 blev der for første gang samlet nødder til fremstilling af sheasmør til WALA. Kvinderne fik betaling på forskud til en ”over-markedspris”. Pengene betød at de kunne købe det nødvendige udstyr, emballage til forsendelse etc. I efteråret 2002 blev den første sending sheasmør sendt til WALA i Tyskland, med land- og søfragt. I 2003 fik projektet sin økologiske certifikation for første gang. Mængden af sheasmør der blev produceret, dækkede fuldt ud WALAs behov. Fabrikationen af 2004 høsten begynder i august. På samme tid skal den økologiske certificering, som skal fornyes hvert år, udføres. WALA har garanteret at aftage en aftalt mængde og giver kvinderne en investeringshjælp, for at sikre den krævede kvalitet på lang sigt. I 2004 eksempelvis, blev støtten brugt til at købe en kværn til at forarbejde sheanødderne.