Abrikos

Synonyms: Apricock, Armeniaca vulgaris
Scientific Name: Prunus armeniaca L.
Family: Rosaceae (Rose Family)

Abrikos

Beskrivelse

Orange-gul i farven, blød og dunet at røre ved, fristende duft. Og så transformationen af den søde indmad fra den friske frugt til en sød marmelade med et strejf af syrlighed. Når først man har smagt en frisk abrikos, vi man aldrig være i stand til at modstå dem igen. Fra midten af juni og frem vil de friske abrikoser atter friste vore ganer med utallige kulinariske glæder. Abrikostræet kan blive omtrent 10 meter højt. De fløjlsagtige, lyserøde blomster titter frem allerede i slutningen af marts, endnu før end bladene kommer frem. De enårige skud er grønne eller røde i barken, der først bliver brun det andet år.

Oprindelse

Hjemmehørende i det nordlige Kina

Indeholder

Carotenoider, vitamin A, B5, C og E, folinsyre, kalium, kobber. Abrikoskerneolie: 65% enkelt-umættet fedtsyre.

Anvendelse

Abrikoser har meget at tilbyde. På grund af det høje karotenoid-indhold siges de at styrke immunsystemet, forebygge kræft, beskytte huden mod UV-stråling og forbygge åreforkalkning. Vitamin B (niacin) i abrikoser styrker nerverne, folinsyre stimulerer de røde blodlegemers dannelse og cellernes fornyelse. Abrikos gør hud og hår stærkt og glat. På grund af den diskrete duft og de gode egenskaber er abrikoskerneolie ofte brugt som basis for hudplejeprodukter. Den positive effekt på fugtindholdet i huden gør den især egnet til tør, revnet og sensitiv hud. Den gør huden blød, opstrammer vævet og fremmer cellefornyelsen.

Interessante fakta

Ordet abrikos stammer fra Latin 'praecoces' = tidligt moden frugt. Det var navnet abrikosen fik af Romerne på grund af den tidlige blomstring og høst sammenlignet med de andre medlemmer af rosenfamilien. Den anden del af navnet er også af romersk oprindelse: Da Lucullus bragte frugten fra Syrien i det 1. århundrede f.K. kaldte han det 'malus armeniaca': Armensk æble.
Abrikosen er beskrevet som en af de ældste kultiverede frugter og siges at have eksisteret i Kina i over 4000 år. Den gyldengule frugt blev spredt via Silkevejen til Syrien og derfra til Romerriget. I Hunza kongeriget det nordpakistanske Hindu Kush dyrkes der abrikoser der siges at være meget tæt på den oprindelige art. Det regelmæssige konsum af abrikoser, friske eller tørrede, er anset for at være grunden til Hunza folkets styrke og stærke helbred.
Abrikosens bestanddele ligner mere en typisk grøntsag end en frugt. Ingen anden frugt indehodler så store mængder karotenoider, mineraler og fibre. 100 g friske abrikoser entil tre frugter afhængig af størrelsen dækker det daglige behov for 2 mg karotenoider, som det er anbefalet i den daglige ernæring.
I orienten spises abrikoskernerne som mandler. Her fjernes stenen fra den modne abrikos og herefter bliver den knækket, og her findes abrikoskernen. Disse abrikoskerner bliver også brugt til at lave en abrikoskernemasse, en erstatning for marcipan, samt presset for at udvinde abrikoskerneolien.

Anvendt i kosmetik og remedier

Den koldtpressede abrikoskerneolie der bliver brugt i Dr.Hauschka kosmetikken bliver udvundet af kerner, af økologisk dyrkede abrikoser.

Den plejende olie der hurtigt bliver absorberet af huden, bliver brugt som base for mange Dr.Hauschka kosmetik produkter: After Sun Lotion, Øjenbalsam, Øjencreme, Cover Stick, Kvædecreme, Flydende Dagcreme, Ansigtsolie, Læbebalsam, Læbepomade, Lipsticks, Neem Negleolie, Rensemælk, Vitalmaske, Body Wash Floral, Tonet Dagcreme, Translucent Make-up, Body Wash Fresh.