Dr.Hauschka Med

Kompostering i WALAs lægeplantehave

Jorden er det allervigtigste organ for væksten og sundheden af lægeplanterne. Den jævnlige tilsætning af kompost og andre procedurer som tilsætning af biodynamiske præparater øger muldens fertilitet og fremmer de vitale processer i jorden. For at lave en god kompostjord er det nødvendigt med en del forberedende arbejde. I WALAs have findes der omkring 50 store kompostbunker. Mange af dem er blandet kompost, dvs indeholder de fleste plantearter i haven, fx afklippet græs, beskæringsrester, etc. I kompostbunkerne tilsættes der også kogødning fra den nærliggende biodynamiske Demetergård “Sonnenhof” i Bad Boll. Når kompostbunken har nået en vis højde, dækkes den med halm. I det følgende forår eller efterår bliver komposten så vendt for første gang.

Udover de blandede kompostbunker, bliver også blade og smågrene gjort klar til kompostering i det sene efterår. Bladene bliver samlet sent om efteråret, og smågrenene stammer fra beskæring af træer og buske.

Pleje af komposten

To gange om året, forår og efterår, bliver alle kompostbunkerne vendt med håndkraft med en fork. Det gør man for at fremme nedbrydningen og modningsprocesserne i kompostbunken. Et af resultaterne af denne form for vending er at alle lagene bliver løsnet og blandet. I frisk kompost kan der være utilstrækkelig nedbrydning i midten på grund af for meget fugt og mangel på ilt eller fordi komposten er for tætpakket. Vendingen kan genstarte komposteringsprocessen. Denne omhyggelige vending to gange om året resulterer i en optimal blanding af materialerne, revitalisering af kompostbunken samt fremme af kompostens fauna.

Vendingen giver også gartneren et kig ind i kompostbunken. Han eller hun kan se hvor stor en del der er gennemgået af orm og andre dyrearter, kan observere farve, fugt og lugt. Vendingen giver også gartneren en god personlig fornemmelse af jordens lethed eller tyngde i kompostbunken.

Efter vendingen bliver præparationerne tilsat. De indeholder røllike, løvetand og kamilleblomster, egebark, grønne skud fra brændenælde og saften fra baldrianblomster.

Brug af komposten

Så snart nedbrydningsprocesserne i komposten er færdige kan den fordeles i bedene. Afhængig af muldens kvalitet og til hvilket bed, fx. til planter med lave eller høje krav til næring, en-årige eller stauder, bliver forskellige mængder kompost nu gravet ned med en spade eller nogle gange fordelt med kultivator (fire-tandet redskab) eller en hakke. Vendingen om efteråret og de følgende effekter af frosten om vinteren har en meget positiv effekt på muldens struktur.

Kompostbunkerne med smågrene og blade bliver spredt under træer og buske om efteråret. Et udvalgt mix af smuldrende bladmuld og løst blandet kompost tilsat lidt fint sand bliver så brugt som pottemuld i drivhuset.

Denne regelmæssige tilsætning af kompost fremmer den langsigtede fertilitet i jorden og fremmer ligeledes de vitale processer og kræfter i naturen. På samme tid gør det jorden modtagelig for kosmisk indflydelse. Det giver planterne en øget resistens mod skadedyr og sygdomme.