Dr.Hauschka Med

Det starter med pottejorden

I begyndelsen af februar begynder vi med de første planter i drivhuset. Valget af pottejord er en meget vigtig forudsætning for en succesfuld planteavl. Som den allervigtigste del, er jorden ansvarlig for planternes vækst og sundhed. Til vores pottejord bruger vi et udvalg af den bedst passende kompostjord fra vores egen produktion. Komposten er vanligvis blevet vendt ved håndkraft to gange årligt. De bliver også behandlet med biodynamiske kompostpræparater lavet i WALA ’s have af forskellige lægeplanter som baldrian, brændenælde, eg, kamille, løvetand og røllike. Tilsætningen af disse præparater forstærker langvarigt de vitale kræfter og processer i både jord og planter. Som følge af at planternes og jordens vitalitet styrkes, øges deres resistens mod sygdomme og skadedyr.

Frøene bades

Også badning af frøene har en positiv indvirkning på planternes vitalitet og vækst. De bliver som nævnt ovenfor, klargjort med nogle af de biodynamiske kompostsammensætninger med tilsætning af andre lægeplanter. Baldrian eksempelvis stimulerer i spiringsfasen og i plantens varmeprocesser. En præparation af egebark og kamille forebygger svampeangreb mens et kohornspræparat stimulerer røddernes vækst. Frøene bliver lagt i små stofposer, der herefter bliver lagt i det håndvarme frø-bad i 10-15 min. Når de er blevet tørret, er de klar til såning. De eneste undtagelser er de fine lysspirende frø så som merian, tobak eller malurt. Disse bliver sået direkte i potterne, presset forsigtigt ned og herefter finsprayet med væske fra frøbadet.

Pleje af småplanter

Når småplanterne har udviklet de første blade helt bliver de omplantet enkeltvis eller i små grupper fra frøpotterne til plantekasser eller mistbænke. Her får de den nødvendige plads til at blade og rødder kan udvikle sig til stærke, sunde unge planter. Efter endnu en udviklingsfase kommes de i potter og når rødderne er veludviklede, siden hen plantet ud.

Frøkvalitet

Frøenes kvalitet er en meget vigtig faktor. Vi høster næsten alle frø i vores egen WALA have. Dette står på lige fra tidlig sommer til efterår. Det er vigtigt at finde den optimale høsttid for at sikre frøene en god spireevne det følgende år. Efter høsten bliver frøene gemt et tørt sted for at modnes. I vintermånederne bliver de så renset og gemt et køligt sted, i passende og omhyggeligt mærket beholder indtil de skal bruges til det følgende års plantning.

Dokumentation

Alle informationer om planterne så som dato for såning, begyndende spiring, kilde, varianter, omplantning og potning, høst af frø mv. bliver omhyggeligt noteret og dokumenteret i „Dyrkningsarkivet for lægeplanter“.