Dr.Hauschka Med

Tørring af lægeplanterne i WALAs lægeplantehave

Tørrede planter eller plantedele er påkrævet til produktionen af Dr.Hauschka Kropsolierne og de medicinske olier. WALA laver ingredienser, kendt som lægemidler, hovedsageligt fra lægeplanterne man selv har dyrket i den biodynamiske have eller skaffet fra økologisk dyrkede brug. Andre lægeplanter bliver vildthøstet.

Kondenseringsprocessen

Planterne bliver tørret i lægemiddelhuset ved den såkaldte kondenseringsproces. I denne proces bliver den varme, fugt-ladede tørrende luft kølet ned til under dugdannelsen. Dette fører til en kondensering af fugten, der herefter kan fjernes i flydende form. Noget af energien der bliver genereret under denne proces kann returneres til den cirkulerende luft. Den gennemsnitlige rumtemperatur under denne proces er 25-35°C. Kondenseringsprocessen gør at vi kan tørre planter så hurtigt som det overhovedet er muligt. Det er meget vigtigt hvis produktkvaliteten skal være høj.

Kvalitetssikring

Til tørringen af lægeplanterne findes der i firmaet en kvalitetsmanual, der indeholder en række standard procedurer der beskriver de forskellige arbejdsgange så som det forberedende arbejde, vedligehold samt de arbejdsmæssige sikkerhedsforanstaltninger. Disse procedurer bliver gennemgået hvert år og opdateret om nødvendigt. De ansatte i WALAs lægeplantehave deltager i et årligt kursus hvor man gennemgår implementeringen af de forskellige arbejdsgange..

Tørreprocessen

Tørreprocessen begynder med leveringen af de friske planter og identifikationen af de leverede plantedele. Planterne skal opfylde bestemte kvalitetskrav:

  • De skal være fri for støv og snavs.
  • De må ikke have nogen ydre tegn på sygdom eller skader af betydning, og der må ikke være nogen visne eller døde plantedele
  • Der må ikke være råd, skadedyr eller andre forandringer der ikke er naturligt relateret til sorten.

En evaluering påtegnes navn, dato og underskrift af den person der har inspiceret og hvis der er nogen bemærkninger bliver det dokumenteret på produktionspapirerne.

Efter frigivelsen bliver planterne vejet, og hvis de ikke allerede er blevet findelt eller hakket, bliver de spredt ud i et jævnt lag på reolerne i lægemiddelhuset. Disse reoler er lavet af fint silke der er monteret fast i trærammer. Silke er et særligt passende materiale til at tørre planter fordi det ikke absorberer fugt, det ændrer ikke form og hæver op, og samtidig er det meget gennemtrængeligt for luften.

Høst af medicinalplanter

I 2007 blev ca. 3.065 kg friske planter dyrket i vores egne haver, af vores kontraktavlere eller vildthøstet, og videreforarbejdet til ca. 500 kg. lægemiddel. Her er nogle af de individuelle høste i 2007:

Latinsk navn Dansk navn Plantedel Høstvægt Lægemiddel
Althaea officinalis Lægestokrose Rødder 92 kg 24 kg
Artemisia absinthium Malurt Blade 297 kg 101 kg
Borago officinalis Hjulkrone Blomstrende plante 410 kg 30 kg
Levisticum officinale Løvstikke Rødder 140 kg 26 kg