Dr.Hauschka Med

Tænderne er ikke kun et udtryk for vores vitalitet, men også for vores indre udvikling. Tandskiftet er et vigtigt skridt på barnets vej til at blive voksen.

Siwak før hver bøn

Mange kulturer har i tusinder af år vidst, at vores velbefindende starter i munden. Omkring 1900 f.Kr. brugte Egypterne hver morgen at rense munden med soda (bagepulver), en praksis der var helt naturlig for dem og som de kaldte ”tidligt måltid”. Brugen af mundskyl og tyggekviste fra neemtræet (Azadirachta indica) for at rense tænderne blev nævnt i den Indiske lov i 600 f.k. For profeten Mohammed (c. 570-632) var det en religiøs forpligtigelse, at tygge på trækviste fra Araktrøet (Salvadora persica) også kendt som Miswak eller Siwak. Han var af den overbevisning, at én bøn fra en ren mund var mere værd end 75 normale bønner.

Vifter mod råd

Europæerne var ikke så gode til mundhygiejne. Tandbørsterne der blev importeret fra Kina i det 15. århundrede, blev sjældent brugt i Middelalderen og de rådnede tænder blev trukket ud af barberen eller smeden. Bønner til Appolonia, helgen for tandproblemer, beskyttede mod tandpine. I barok og Rokokoperioden brugte man parfume til at skjule ikke bare den dårlige kropslugt, men også den dårlige ånde fra de rådnende tænder. Vifter dækkede for de hullede smil. Tandbørsten fandt gradvist sin vej til husholdningene i det 18. århundrede. Den første hygiejneudstilling i Dresden i 1911 tiltrak over fem millioner gæster, og langt om længe hold hygiejnen sit indtog i Europa. Nu havde alle råd til at betale for artikler til mundhygiejne.